.

Sztárok szakácsa

 2010.04.01. 07:59 Szerző: Vespanna

A mamma karakert bizonyára mindenki ismeri, aki látott valaha olasz filmet. A család domináns karaktere, csupa szív, gyerekei és unokái körében mérhetelen tiszteletnek örvend és olyan jól főz, hogy senki nem akar elköltözni a közeléből. Az olaszok ezen archetipusa közelről is tanulmányozható, ha valaki hajlandó részt venni Mamma Agata főzőiskolájának valamelyik kurzusán. Mi ezt tettük, elmotoroztunk Ravelloba, ahol az egész napos tanfolyamon ízelítőt kaptunk nem csak az olasz ételek legjavából, hanem az olasz életszeretetből is. A pogramot ajánljuk mindenkinek, aki arra jár, Mamma Agatahoz nem mellesleg olyan sztárok zarándokoltak el szakácsaikkal, mint Pierce Brosnan, Woody Harrelson, Jacqueline Kennedy, Elizabeth Taylor, hogy aztán otthon is rekonstruálhassák a finomságokat. Talán említeni sem kell, de mind leborultak nagysága előtt.

Mamma Agata, az Amalfi part sztárja.

A Mamma édenkertje, otthona és nem gyenge panorámája.

Welcome asztal a hely jellegzetes gyümölcsével, az abból készült világbajnok citromos sütivel és a Mamma szakácskönyvével.

Humphrey Bogart kedvenc sütije. 

A főzőkurzus első programpontja: ízleljuk ugyanazt, amit Humphrey Bogart is. A sármőr kedvencét Agata nem mellesleg 13 (!) éves korában kreálta, amikor egy itt élő gazdag amerikai nő villájában főzött, amelynek Bogart is a vendége volt. A Casablanca sztárja gyorsan el is nevezte őt Baby Agatának.

A közös főzés után itt fogyasztanak a részvevők.

Felterítésben is erős a produkció.

Irány a konyha. Mamma segítője lánya, Chiara, aki kb. 4 nyelven képes prezentálni a szertartást, ami olyan szintű, hogy bármelyik amerikai főzőshow-t kenterbe veri.

Mamma leginkább csak főz, olaszul néha közbemordul, osztja a lányát, ha túl sokat beszél, amitől az egész nagyon autentikus. Mamma, amint látjátok, úrinő. Tekla gyöngysorát is felpörgette a szeánszra. A főzés neki szentség. Főzőkurzusai előtt megfőz a családnak, miután a napját végigfőzte, megint összedob valamit a familiának, így talán nem csoda, ha éjszaka gyakran álmodik a főzéssel.

Az itt látható zöldségek mammáék termései. Agata férje kertész, aki óriás bitokon gazdálkodik, s teszi az asztalra ezeket a finomságokat. Csak paradicsomból öt félét termesztenek. A bor pedig a nagypapa érdeme.

Citromültetvényük párját ritkítja.

A szüretbe is be lehet segíteni.

A főzőtanfolyam első leckéje a paradicsomszósz készítése. Az alapok után jön minden más. 

Őt már megfőzte, most rajtad a sor! Mamma téged és minden potenciális mammát elvár fogadóórájára. Kár lenne kihagyni!

Szerző: Vespanna | 2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.