.

Láss messze!

 2010.03.02. 10:00 Szerző: Vespanna

A távolságot, mint üveggolyót előszor Galileo Galilei csillagász adta oda nekünk, igaz, nem üveggolyó, hanem távcső formá-jában. Érdekes, hogy ennek immár 400 éve. Bár az eszközt nem a dicső olasz találta fel, az égbolt tanulmányozására ő használta először, és csillagászati felfedezéseket sem tett vele előtte más.

Mindig azt gondoltam, hogy nagyon menő dolog három lábú állványon lévő távcsövet elhelyezni a lakásban egy stratégiailag ügyesen megválasztott ponton. Egyrészt mert árulkodik az ott lakó természettudományos érdeklődéséről, másrészt meglehetősen izgalmas hobbi ez egy férfinak, jól lehet vele csajozni.

Hasonlóan gondolkodhatott a dologról Odoardo Fioravanti kortárs olasz dizájner, aki ugyanolyan méretben, ugyanolyan gyújtótávolsággal és ugyanolyan fatesttel alkotta meg Galilei messzelátójának mását, mint amilyennel a mestro is foroghatott az égbolt irányába.

Nyiván az anyagok modernebbek és a részletek szebben kidolgozottak, hasonlóság minden esetre van. Érdekes véletlen azonban, hogy Odoardo a most bemutatott eszközt Firenzében fejlesztette ki, éppen ott, ahol 400 éve Galilei messzelátójával először az égboltra mutatott.

Dizájn-, csillagászat,- és Firenzebarátoknak kötelező lakáskiegészítő a távcső, amely, kár lenne vitatni: szerencsés csillagzat alatt született. 

Forrás, fotó

Címkék: lakberendezés galileo fioravanti dizájner odoardo fioravanti

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása