.

A Caravaggiok köztünk vannak

 2010.04.27. 07:00 Szerző: Vespanna

Caravaggio, a neves művész halálának négyszázadik évfordulójára emlékezik Olaszország. A mesternek ma is szép számmal akadnak követői. Az asztalra krétával rajzoló olasz street art művészek például előszeretettel nyúlnak Caravaggio alkotáshoz.

Hogy miért? A művész stílusa a fény és árnyék kontrasztján alapul, ugyanakkor jellemző rá az alak drámai megvilágítása is, ami a vásznon kívül az aszfalton is elég jól mutat.

Kortárs Caravaggiónk itt a Szent Máté elhivatása című képét rekonstruálja nem kis hozzáértéssel. Az alkotófolyamat megállásra készteti a járókelőket.

A kép az album alapos szemügyre vétele után készül.

Lenyűgöző, hogy az a kréta, amelynek táblán való megcsúszásakor mindenkit kivert a víz az iskolában, micsoda csodákra képes az árnyékolás, és egyáltalán az emberábrázolás terén. Több ilyen művészt is láttam munka közben Rómában és Siennában. Az élmény lenyűgöző. Zsenik. Van is közönségük rendesen. Ám, aki mégis képtárban nézné meg Caravaggio remekeit, az a neves évfordulón Róma után Firenzében láthatja kiállítva a mester több, mit 100 művét a Pitti Palotában és az Uffizi Képtárban május 22-től október 17-ig.

 

Fotók

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása